Geri Dönerken İK
Ofislere geri dönme konusu , yasakların azaldığı bugünlerde çok konuşulmakta. Covid19 un başından beri çeşitli mecralarda değindiğim gibi bu süreçte İnsan Kaynakları Liderlerini çok önemli sorumluluklar ve çok büyük fırsatlar bekliyor. Şu an,şirket CEO larının gündeminde ilk sıraları alan üretim, performans, finansal stabilite vb. konuların yanında beklenen performansa ulaşabilmek için İK liderleri CEO/GM lerin yanında gerçek iş ortağı olduklarını göstermeliler. Bu konuda özellikle çalışanları ilgilendiren öncelikleri reaktif değil proaktif olarak çalışıp aksiyonlar almakta gecikmemeliler. Geçen hafta yazdığım gibi şimdi tam zamanı. Ne bu öncelikler ?
1) Doğru işe Odaklanın
Şu an doğru iş ne? uzaktan çalışma modeli yıllardır #physicalwellbeingatwork konusunda anlattığım konulardan biri idi. Çok direnen şirketlerin hemen hepsi Covid19 ile buna mecbur kaldılar. Ve belli ki bu düzen devam edecek. Uzaktan çalışma, ofisten çalışma kadar,kolay, güvenli ve güvenilir olmalı. Bu konuda İK liderlerine hem altyapı, hem eğitim hem de bölüm liderlerinin yönetim becerilerini geliştirme konusunda büyük rol düşüyor. Bu konu hem çalışan hem de işveren açısından verimli ve etkin yönetilebilmeli.
2)Devletin açıkladığı kurallara da uyarak çalışanları güvende tutun.
Regulasyonları takip edin.Şeffaf iletişimle tüm iş stratejisine uygun, #çevreselboyut, #sosyalboyut #fizikselboyut ta düzenlemeleri yapın. Ulaşım, yemek, kreş, okul vb. konularda gerek ofis gerekse evden çalışma durumlarında neler yapabileceğiniz ya da yapamayacağınız konusunda hazırlanın ve bunu açık bir şekilde paylaşın.
3)Çalışanlarınızı yeni iş modeline hazırlayın.
Şu anda içinde olduğumuz ve yıllardır bahsedilen #vuca dünyasında çalışanlarınızın yeni yetkinlikler kazanması konusunda bir sistematik oluşturun. Hem işveren hem de çalışana faydalı olacak modellemeler geliştirmek için bir çevik proje grubu kurun#agileworkingmodel
4)Çalışan Maliyeti ve Bütçe Yönetimi
Çalışma düzeni değişitikçe,ücretlendirme ve ek menfaatler politikaları da değişmeli. Hem lokal hem global, satınalma, satılma, küçülme, krizler atlatmış bir İK Lideri olarak , birçok meslektaşımın bu konularda çok tecrübe kazandığına eminim. Hem çalışanı hem de işvereni mağdur etmeyecek, işin sürdürebilirliğini sağlayacak modeli hazırlamanın tam zamanı.
5)Değişim Yönetimi ve Liderliği çalışmalarını başlatın.
Hala kurmadıysanız yukarıda söylediğim Çevik COVID19 Proje Yönetim ofisini kurun ve bu dönemde CEO finansal yönetim, üretim durumları ile boğuşurken,siz de bu ekiple çalışanların yeni düzende karşılaştığı , karşılaşabileceği soruları yönetin.
6)Kurum Kültürünüze odaklanın.
Kültür değerleri, bir amaç etrafında toparlanmak özellikle kriz dönemlerinde tüm insanlara motivasyon, yılmazlık#resilience ve birliktelik yolunu açar. Kültür ve Amaç için iyi günlerde yaptığınız her yatırım bu dönemde size olumlu geri dönüş sağlayacaktır. kağıt üzerinde yazdığınız değerleri hatırlatmak, yaşatmak ve yansıtmak dönemi.
7)Dijital araçlar ve Yapay Zeka
Bu konuda nerede olursanız olun, hem hastalığın takibi, hem uzaktan yönetim, çalışan bağlılığı konusunda dijital araçlarınızın özelliklerini kullanın. Bunları maksimize edin.
Bugün yaşadığımız COVID19 iş hayatımızı yeniden şekillendirirken, bundan sonra bu kadar hazırlıksız yakalanmamak için şimdiden tüm kanallarımızı açmak ve yaşadıklarımızdan ders alıp , kendimizi ve etki alanımızı yeniden yaratmanın yollarını birlikte öğrenelim.