HER SABAH NASIL SPOR YAPIYORSUN?

Kabul edelim: her yılın , her ayın hatta her haftanın başında sağlıklı yaşam için spor yapma hedefleri koymak çok kolay. Ama günler ilerldikçe, hayatın temposu içinde en çabuk vazgeçtiklerimizin başında spor yapmak geliyor. Bahane bulmak da çok kolay. Kendimiz dışında suçlayacak bir çok şey var. Spor eğitimenlerinden faydalı birkaç zihinsel teknik belki bu vazgeçmeyi engelleyebilir diye paylaşmak istedim.
- Genellikle, spora başlamaktansa, spor salonuna, havuza ya da egzersizi yapacağınız yere gitme kısmı işin en zor kısmı. O yüzden Nasıl gideceğinizi, havanın soğukluğunu, antrenmanın zorluğunu vs. düşünmeden çalıştıktan sonra fiziksel ve ruhsal olarak kendinizi ne kadar iyi hissedeceğinize odaklanın. Terlemnin hazzını ve vücudunuza iyi bir şey yapmanın gururunu hatırlayın. Oraya vardığınız anda çok daha iyi ve motive hissedeceksiniz.
- Bunun uzun bir yolculuk olduğunu unutmayın. Hemen sonuç alamayacağınızı unutmayın. Gerçekçi olmayan hedeflerden uzaklaşın. Şu andaki durumunuza bağlı olarak gelişim haftalar, aylar sürebilir. İyi şeyler vakit alır. Sabırlı olun ve vazgeçmeyin.
- Ya hep ya hiç yaklaşımından uzaklaşın. Kendinize çok sert kurallar koymayın. Pro’lar gibi sabah 05:30 da kalkıp hemen koşmak, bisiklete binmek muhteşem özenilecek birşey ancak gündelik hayatınıza uymayan bir programla kendinizi sınırlandırmayın. O gün 60 dakikalık bir antrenmanınız varsa ve işinizdeki durumlardan dolayı sadce 40 hatta 30 dakika çalışma vaktiniz varsa bunu değerlendirin. Evet 60 dakika 30 dakikadan daha iyi ama unutmayın herşey “0” dan daha iyi.
- Hedeflerinizi görselleştirin. Hedeften uzaklaştığınızda meditasyon ve nefes teknikleri ile hedefinizi gözünüzün önüne getirmeye çalışın. Odaklanın.
- Herzaman canınızın spor yapmak istemeyeceğinizi kabullenin. Zamana zaman en motive atletlerde bile oluyor. (ben de şu an var meselaJ) Böyle günlerde kendinizi aşırı yargılamaktan ve bunu zayıflık olarak görmekten kaçının.
- Motivasyonunuzun düştüğü günlerde yumuşak başlayın, kendinizi iyi hazırlamak için ısınmanızı uzun tutun. 20 dakika koşaçaksınız ısınmadan sonra yavaş yavaş temponuzu artırın ve ilk 5 dakika sonra tekrar hedefinizi değerlendirin. Biraz ısınıp kaslara adapte olunca hedefinizi yükseltebilirsiniz. Ya da rutininizde ufak bir değişiklik yapın en çok sevdiğiniz grup dersine girin.
- Her hedefte olduğu gibi, küçük parçalara yırın. Birden 30 push-up yapmak gözünüzü korkutur tabii. Bunun yerine 30 saniye push up yapmaya odaklanın. Sonra bir 30 sanie daha. Küçük parçalarla antrenmanınızı daha zihinsel yönetilebilir , daha az korkutan hale sokabilirsiniz.
- Herzaman olduğu gibi kelimelerinizi doğru seçin. Antrenmana giderken “ off çok zor bir antrenman olacak” diye kendinizi negative doldurmayın. “Yapabilirim” bakış açınızı kaybetmemek için “ Zor” yerine “Yoğun” bir antrenman diye düşünmeye odaklanın. .
- Küçük başarılarınızı kutlayın. Hedefiniz 2 dakika plank yapmak olabilir. 20 saniye planktan 30 saniyeye çıktığınızda, hala hedefinize daha olmasına ragmen kendinizi kutlamayı ve gelişiminizi farkına varmayı unutmayın. Özgüveninizi artırmak ve motivasyonunuzu kaybetmemek adına ufak başarıları takdir etmek çok önemli.
- Çok yorgun hissettiğinizde ya da motivasyonunuzu kayebettiğinizde kendinize ufak teşvikler vermeyi deneyin. Mesela çok yorulduğunu bir haftanın sonunda bir masaj, ya da iyi bir film. Sizi tekrar dışarı hareket etmeye çıkartacak bir teşvik.
- Hiçbirzaman kendinizi başkalarıyla mukayese etmeyin. Bunu genelde hayatın her anında yapıyoruz maalesef ki. Spor salonunda da sizden daha iyi vücutlu olanlar ya da daha fazla ağırlık kaldıranlarla kendinizi kıyaslayıp kendinizi demotive tmeyin. Başkalrıyla uğraşacağınıza kendi hedeflerinize odaklanın. Hepimiz birbirimizden farklıyız unutmayın.